Notiunea de fitness

fitness

fitness

In acceptiunea generala, notiunea de fitness are 2 sensuri: primul se refera la activitatea competitionala practicata de barbati si femei de toate varstele, care presupune participarea in competitiile organizate de Federatia Romania de Culturism si Fitness. Al doilea sens consta in activitatea de intretinere corporala pe care oamenii de toate varstele o practica, pentru a isi mentine greutatea si aspectul fizic in limite decente.

Ca o idee generala, in randurile celor care frecventeaza o sala de fitness, se spune ca de regula, baietii/barbatii practica culturismul in timp ce fetele, pentru a nu isi dezvolta musculatura prea mult (nu ca asta ar fi posibil in mod natural) practica fitness-ul. Mai pe intelesul tuturor, practicarea acestui sport in randul fetelor inseamna folosirea unei greutati mai mici, care sa permita efectuarea a unui numar minim de 12 repetari in cadrul aceluiasi set. O alta diferenta intre practicantii de fitness si cei de culturism e faptul ca primii se bazeaza pe un antrenament pe aparate(care automat e mai sigur din toate punctele de vedere, dar si mai putin eficient din punct de vedere al constructiei musculare), iar culturistii/istele se bazeaza pe un antrenament cu greutati libere.

Care este diferenta din punct de vedere al eficientei? Ei bine, aparatele sunt menite sa izoleze o anume grupa musculara. De exemplu, aparatele de impins pentru umeri sunt menite sa izoleze strict deltoizii, insa fiziomotric vorbind, nu au cum sa intareasca si muschii stabilizatori, din moment ce modul de lucru este “setat” si limitat prin constructie. Totusi, exercitiile pe aparate au rolul lor si pot fi folosite atat pentru cresterea masei musculare, dar si pentru conturarea muschilor in perioadele de slabire/definire.

Referindu-ne tot la exercitiul de mai sus, executat cu bara sau cu ganterele, in functie de variatiile de lucru, va mai implica si alte grupe de muschi, printre care tricepsii, muschii pectorali si chiar si abdomenul. Totusi, va intari si muschii stabilizatori, fapt ce pe langa aspectul de rotunjime dobandit in urma antrenamentului, va avea un efect pozitiv si in forta functionala. Cu alte cuvinte, practicantii vor putea sa stea cu mainile in sus mai mult timp, fara sa oboseasca, iar pe deasupra, vor putea manevra lucruri mai grele chiar si deasupra nivelului umerilor.

O alta diferenta e faptul ca practicantii de fitness nu doresc un corp cu muschi extrem de mari/de reliefati, ci un corp tonifiat si sanatos. De aceea, pe langa antrenamentul usor diferit fata de cel de culturism si alimentatia e cu mult diferita. Sigur, e tot bazata pe proteine si carbohidrati, insa proportiile sunt cu mult mai reduse, aproximativ apropiate de cele ale unui om sedentar. Dar despre toate astea, intr-un articol viitor…

You can leave a response, or trackback from your own site.
Powered by WordPress